2022 Agroforestery Floralieke in Samentuin Rossevelt Lebbeke & 2023 resoluut voor biodiversiteit

Januari 2022 - Floralieke verhuist van Lommel naar het Oostvlaamse Lebbeke.

Daar startte in het najaar een groep enthousiaste burgers samen met VELT ( vereniging ecologisch leven en tuinieren ) en ondersteuning van de gemeente Lebbeke op een gewezen prei akker van ruim 30 a de Samentuin Rossevelt. In het ontwerp is ruimte voor een bloemenzoom en een fruitboomgaard. Floralieke onfermt zich over de bloemenzoom, de heg en haag van de boomgaard, een bijenkast, de fruitstruiken en legt tussen de prille fruitboompjes een bloemenperceel aan. Het gezin engageert zich ook binnen de samentuin zelf en ontwikkelt tussen de individuele groententuintjes ook nog een bloemenveld voor kwetsbaardere en specifieke bloemsoorten. Floralieke 2.0 is gestart.

Maart 2022 - een herbegin.

Het huis in de Kakemanstraat puilt uit van voorzaaipotjes met tal van soorten bloemen. De kelder is gevuld met dahliaknollen. De ruim 3000 in extremiss geplante voorjaarsbloeiers laten het op het Rossevelt nog even afweten: te nat te laat, volgend jaar beter.  De ruim 1000 mee verhuisde plantjes  in de bloemenzoom en kruiden tussen de fruitstruiken laten hun eerste blaaadjes zien. Hier is het verlies en de schade minder erg, dat biedt hoop voor een mooie zomer. Op de bloembedden zijn de ranonkels aangeplant, vorstverdragende bloemen ingezaaid. De 'Winkelkar' staat ook al ter plaatse. Floralieke in Lebbeke krijgt langzaam meer en meer vorm. Opnieuw is het allemaal heel spannend; een nieuw publiek, ander bodem, andere goede doelen, een samentuin als ondersteuning, het schept verwachtingen en biedt perspectieven.

Juni 2022 - open tuin dag VELT

Een zaterdag met meer regen dan ooit voordien leek deze ontmoetingsdag  in het water te doen vallen. Floralieke Bloempluktuin en Samentuin Rossevelt waren klaar om veel mensen te ontvangen. Uiteindelijk waren er slechts 50 zielen die de warme regen trotseerden. zij  konden genieten van gezelligheid onder een afdak, heel veel lectuur onder plastiek zeil en druipende bloemen en planten. de rondeleidingen waren modderig maar de sfeer zat meer dan goed.  Floralieke is gezegend met zo'n ondersteunende  tuingroep.

September 2022  - Oogstfeest en eindverslag

Een prachtige nazomerdag lokte heel veel bezoekers naar Samentuin Rossevelt en bloemepluktuin Floralieke. Floralieke kan ondertussen bogen op heel wat sociale belangstelling en plaatste  de bloempluktuin bescheiden op de Lebbeekse kaart.

De nazomer duurde tot half november waardoor ook heel wat dhalia's, droogbloemen en cosmea nog een extra plukbeurt kregen. Klimaatgewijs alarmerend, voor onze bijen en zoemers gaf het extra tijd om wintervoedsel in te slaan. We kijken dankbaar terug op het eerste seizoen in Lebbeke.

December 2022  - een evaluatie.

Het jaar kwam rustig op gang. Als nobele onbekende  in een spiksplinternieuw project ( Samentuin Rossevelt Lebbeke ) kwam het plukkerspubliek maar met mondjesmaat opzetten. een 322 boeketten werden samengesteld waarvan er 121 werden weggeschonken. De resterende  boeketten werden voor een vrije bijdrage geruild en zo kon er bijna 500 euro aan goede doelen  en 500 euro aan Samentuin Rossevelt weggeschonken worden. Binnen de samentuinleden groeide  er ook interesse in het eco bloemen verhaal en Griet gaat volgend seizoen met twee medewerksters het bloemenverhaal van Floralieke Bloempluktuin verder schrijven. Marèse en Nicole zijn  nu 'rossevelters' met een bloemenhart.

Eén jaar later, we kennen onze bodem al wat beter. Heel wat boompjes uit Lommel sneuvelden door de natte winter en droge zomer.  ook de bloembollen hebben het niet gehaald. Daarnaast was het een verademing om zovele positoeve reacties te ontvangen van samentuinier(st)ers en voorbijgang(st)ers. Ook de interessen in het bloemenproject los van de samentuin was groot. Op die manier was Floralieke ook maatschappelijk relevant. Griet, de bezielster van het project startte ondertussen de cursus 'natuurgids' en gooit het roer nog meer om. Wars van alle commerciële ideeën zet ze het Floralieke Bloempluktuin idee in om nog meer biodiversiteit en voeding voor bestuivers te voorzien. Het plukken en delen van de bloemen wordt op die manier een surplus. Werken aan ecologisch beheer van de bloemenzoom en de boomgaard is prioritair. In die zin wil Floralieke de komende tijd meer inzetten op ontmoeting, sensibilisering en levende bodemverrijking.  De zaadkeuze voor volgend seizoen is nu in volle gang.

Maart 2023

In 2023 startte Griet - aka Floralieke - haar cursus Natuurgids bij Natuurpunt. Ze breidde deze lessen en excursies uit met een extra  insectencursus en on line info momenten. Hierdoor werd de overtuiging om nog meer in te zetten op bloemen die de insecten ten goede komen nog meer versterkt.

Ook dit jaar doorloopt Griet de intensieve permacultuur cursus " Vivre avec la Terre - permaculture - écocolture - microfermes" in Ferme  Du Bec Hellouin. Hierin wordt haar eereder boer.in  opleiding bij Landwijzer  aangaande de agro-ecologie nog verder uitgediept.

Vanuit deze praktische en theoretische inzichten opteert bloempluktuin Floralieke voor specifieke bloemenkeuzes. Zo zijn bv. de dahlia's met bolvormige bloemen steeds minder en minder op het bloemenveld terug te vinden - deze bloemen bieden geen soelaas voor de insecten. Hier en daar staan ze nog bij de tuinders van Samentuin Rossevelt als vangplanten voor bladluis en slak.  Deze tuinders laten zich verder ook door  haar inspireren en plaatsen ' gewenste' bloemrijke (on) kruiden tussen hun teelten om zo bestuivers  aan te lokken.

Deze agro - ecologische wijze van bio-tuinieren van bloemen, groenten en fruit is motiverend voor allen die de tuin van dicht of ietsje verderaf bezoeken. Wordt dus zeker vervolgd! 

Juni 2023

Een zonnige open tuin dag van Velt lokt vele bezoek(st)ers naar de Samentuin Rossevelt. Ook Floralieke krijgt heel wat aandacht met het verhaal over biodiversiteit. De witte bolderik en het rode nagelkruid en de bloemenzoom aan vaste planten verovert de harten van vele passanten. Ook een landelijke sponsortocht van Broederlijk Delen en de bewoners van het WZC Hof ter Veldeken doen de  (bloemen)tuin aan. De reacties liegen er niet om: een plek om te vertoeven, te genieten, te plukken en te proeven. De ecologische insteek  verbindt mens en omgeving met verhaal en boeket. 

Waar het lijt dat een toekomstige verhuis van het gezin van Griet aka Floralieke een domper kan zetten op de feestvreugde blijkt de veerkracht van ecologsich samenwerken ook hier  van tel. Drie samentuiniersters leiden vanaf augustus 2023 het project FLoralieke in de Samentuin Rossevelt in Lebbeke. De nadruk blijft liggen op een vlinder en bijentuin met mogelijkheid tot zelfpluk voor de samentuinders en passanten. 

Griet zet op haar manier samen met het gezin de bloemweelde verder in Merelbeke. In het parkdomein van CJT Ten Berg in Bergstraat 16 voorzien ze bloemperken voor mens en dier en verheugen ze zich nu al op de floralieke pracht die er volgend jaar kan groeien. Wordt, alweer, vervolgd!!