Historiek
2020 is het startjaar van Bloem Pluk Tuin Floralieke.
Griet, bezielster van het project, droomde al langer van een zorgenloze carriëre als bio boerin in combinatie met ecologisch gezinsgeluk.
Jeugd ideaal - Ideale jeugd
In haar studentenjaren begin deze eeuw trok ze als WOOFFer naar L'Arche in Frankrijk waar ze de eerste ervaringen op de boerderij als heel inspirerend ervaarde. Als jongere had ze van thuis uit reeds voeling met en voerde ze actie voor en vrijwilligerswerk bij 11.11.11., Oxfam Wereldwinkel, JNM enz. De boerenpraktijk echter boeide zo hard dat ze bij Walter zaliger en An van de Zonnekouter in Machelen aan de Leie een voorstage deed. De tijd was echter nog niet rijp voor haar. Studies als maatschappelijk werk en verpleegkunde afgerond, bouwde ze samen met Raf haar gezinnetje met 4 schatten van dochters op. Vrijwilligerswerk en sociaal engagement resulteerde in de oprichting van het solidariteiskoor Quetzales en privé werd de link met bio boeren snel gevonden via het concept van Voedselteams.
Relaties - Relatief
In 2012 verhuisde het gezin van Lebbeke naar Lommel om hier als Conciërgegezin voor Vakantiehuis Akindo vzw als vrijwilligers de werking mee te ondersteunen. De jongste van de vier zag hier het levenslicht. Ook in Lommel was sociaal engagement de sleutel tot verbinding met de lokale gemeenschap en de Limburgse boeren. Via Voedselteams, sociale werkplaats De Wroeter, Puur Limburg en tenslotte Vandeboer.be bleef het gezin zichzelf en anderen voorzien van lokaal en biologisch geteeld seizoensgebonden voedsel. Gedurende de eerste jaren bleef Griet zich bijscholen in permacultuur via literatuur en vormingen allerhande. in 2021 keerde het gezin terug naar Lebbeke. Dankzij de oprichting van Samentuin Rossevelt kon Floralieke Bloempluktuin een tweede start nemen. In 2022 begin Griet de cursus Natuurgids en verlegde daarbij de klemtoon van plukgeluk naar eco bloem beheer.
De boer op - Boerin
In 2015 waagde Griet opnieuw de stap in de richting van Biologische landbouw. Ze rondde in 2017 de opleiding bij Landwijzer VZW af met een werkstuk rond agro-ecologie en was ondertussen ook opgeleid in natuurlijk imkeren. De zomerstage in Dottenfeldhof in Duitsland wakkerde haar passie voor bloemen nog meer aan. Na de opleiding was het even zoeken. Het gezin diende zich te heroriënteren op werk, school, relatie en opvoeding. Een turbulent jaar 2018 was het gevolg en alle dromen werden even opgeborgen.
Evaluatie - Evolutie
Ondertussen was Griet als nachtverpleegkundige aan het werk, liep het thuisonderwijs behoorlijk en kwam er op het domein van Akindo ook wat meer tuin, tijd en ruimte vrij. Vanuit een hervonden dynamisch evenwicht begon ze met de aanleg van bloembakken, bloembedden, knapte ze de serre op en gaf de huidige bloem pluk tuin concreet vorm.
Virus - Viraal
2020 is het ook het jaar van de COVID-19 uitbraak en bijhorende lockdown. Dit alles ging bijna geruisloos aan het gezin voorbij. Immers in deze tijd werd Floralieke geboren!
Maart 2020 was ploeteren met aangebrachte teelaarde en groencompost in modder en regen.
April 2020 was bakken in de zon en serre terwijl de woonkamer vol stond met plantgoed, potgrond en opkomende zaadjes.
Mei 2020 was veelbelovend met de eerste uitplantmomenten, het overleven van de ijsheiligen en de komst van een kleine bijenzwerm.
Vanaf juni 2020 doken de eerste bloemknoppen op en gaf Griet bij wijze van oefening al kleine boeketten weg aan medewerkers en vrijwillig(st)ers van Akindo vzw.
Telen - Delen
Twee jaar was Floralieke actief als verkoopsactie voor vzw Akindo. Griet leeft helemaal op in het werk en leven van de bloemenboerin. Zingen, zaaien, plannen, planten, telen en delen zijn de werkwoorden van haar liefde voor de tuin. De reacties van bezoek(st)ers zijn stimulerend en de opbrengst voor Akindo bedroeg 5550 euro. In corona tijden een mooie manier om mensen bij elkaar te brengen, een goed doel te steunen en de Aarde kleurrijker te maken, toch. Voel je vrij om het helemaal mee te beleven.
Ook post Covid bleef de bloementuin mensen inspireren om samen te werken en te ontmoeten. Akindo vrijwilligers en kinderen vonden hun weg naar deze kleurrijke oase van rust. Na de verhuis naar Lebbeke werd dit 'omarm warm' akindogevoel vlot geëxporterd naar de Samentuin Rossevelt.
Tuinverhuis - Samentuin
2022 is het jaar van een nieuwe start. VZW Vakantiehuis Akindo koos een andere bestemming voor het conciërgehuis, dus Floralieke verhuist naar Lebbeke. Hier wordt net de Samentuin Rossevelt gestart. Dit inititiatief van de Gemeente Lebbeke, VELT en lokale burgers maakt ruimte vrij voor het project Floralieke. We zijn dankbaar en blij met deze gulle en warme ontvangst in Oost-Vlaanderen. Een Samentuin is een project waarin tuinieren en menselijke verbinding centraal staat. De ecologische insteek en de ruimte voor experimenten maakt het plaatje volledig. We voelen ons meteen thuis in de groep en plantten op de valreep van 2021 ruim 3000 voorjaarsbollen in een nat en modderig veld. Bye bye zanderig Lommel. Dank voor de Pure Energie Lommel, we groeien verder in Lebbeke Beweegt!
Mens - Medemens
2023 is maar halfweg of Floralieke aka Griet zet met het gezin een nieuwe stap. Conciërge zijn waren ze al in Lommel en dit traject zetten ze nu verder bij het CJT Ten Berg te Merelbeke. Meteen wordt daar ook en en rond het semi openbaar verblijfsdomein werk gemaakt van bloembedden. Het fleurige ecologische verhaal gaat verder, floralieke zingt en bloeit steeds opnieuw in andere grond. Het project in Lebbeke bij Samentuin Rossevelt komt in handen van Marèse, Liesje en Nicole die als samentuinierster in 2022 de knepen van het vak leerden samen met Griet. Zo blijven we verbonden van plek tot plek en van mens tot mens.
Dank aan alle sympathisanten en steun verlenende vrienden veraf en dichtbij. We hopen te kunnen blijven delen en telen en heten iedereen van harte welkom in Floraliekes Bloem Pluk Tuin. Gewoon hier 'zijn' volstaat.
Groeien en bloeien in beeld