Stavaza

Stand van zaken

Floralieke is een actie t.v.v. Akindo vzw. Concreet houdt dit in dat alle opbrengst integraal weggeschonken wordt. Bovendien houden we er aan om vrijwilligers, akindokids en medewerkers welkom te heten in de conciërgetuin en boeketten met hen te delen. Kinderen en jongeren plukken, proeven en beleven de tuin onder begeleiding van hun animatoren. Vrijwilligers en medewerkers plukken voor zichzelf en fleuren het Vakantiehuis Akindo op.

Begin maart 2020 werd er 30m² teelaarde en 15 m³ groencompost geleverd in de achtertuin van de conciërges Griet en Raf. Daarmee werden 27 'bedden' van circa 6 op 1,5 m aangelegd. Floralieke zaaide of plantte ruim 150 soorten en rassen van vooral éénjarige bloemen. Op dit ogenblik is het voorzaaien opnieuw begonnen en komen 2000 voorjaarsbollen voorzichtig boven de grond. Nu de lente 2021 met op kousevoeten nadert, start het het voorbereidende werk opnieuw. De winter gaf rust op het veld en drukte in bestellingen en planning. Soms ook nog eens een berichtje van fans en nieuwsgierigen en zelfs leuke beelden met droogbloemen. Onze bezoek(st)ers zijn heel inventief!

Eind juni 2020 maakten we de Bloem Pluk Tuin Floralieke openbaar bekend. ondertussen heeft de facebookpagina ruim 1000 paginaweergaven volgers die geregeld reageren met foto's en berichten. Deze kersverse website werd  op dag twee door ruim 350 surfers bezocht. We zijn blij met de aandacht en steun voor Akindo vzw via Floralieke Bloem Pluk Tuin.

De bloemen mochten ondertussen meer dan 600 bezoekende mensenbubbels toewuiven - corona proof op hun bloembedden van anderhalve meter breed. In de mei en juni maand arriveerden maar liefst 3 bijenzwermen op en rond het akindo-domein. Iedereen geniet van de bloemenzee ( of vijvertje ).

 

In het eerste seizoen 2020 konden we al meer dan 250 boeketten gratis weggeven en door de vrije giften bij 1150 zelfplukboeketten wel 4350 euro aan Akindo vzw bezorgen. We zijn alle bezoek(st)ers van Floralieke Bloem Pluk tuin heel dankbaar voor hun steun en gift. Voor de trivial fans, we pakten al deze bloemen in met 400 meter ofwel 20 kg bruin papier! 

In augustus haalden we plots ook de lokale pers en organsieerden we een eerste workshop samen met Floriste Katrien Coninckx van 'creaties met bloemen' uit Gompel.

De dag nadien verscheen tevens een artikel in het Belang van Limburg over de Limburgse pluktuinen. Ook hierin kwamen we aan bod. 

Ondertussen kregen niet alleen de vrijwilligers van Akindo vzw gratis boeketten maar konden ook de vrijwilligers van het Peter Meterproject en de ZomerTalentenschool van Lommel op een gekregen boeketje rekenen. We ontvingen ook de supermama's van het Huis van het Kind van Lommel, teamleden van CAW Limburg, Het CIG De Zeshoek, Huis Elimar, OCMW Lommel en hopen zo ook de biodiversiteit tussen mensen te blijven verbeteren. Het Kompas en de Warme William en de andere sociaal geëngageerden werden dus heel terecht in de bloemetjes gezet. Sociale duurzaamheid als doel.

  

De zomervakantie beëindigden we met een fijne samenwerking met VANDEBOER.BE een netwerkbedrijfje dat lokaal en ecologisch voedsel via depots verdeelt. Een picknick in regenachtige omstandigheden, maar door sommigen gewoon één weekje uitgesteld beleefd in en rond de  bloempluktuin.  Ook CAW limburg kwam als slot van hun teamdag een bloemetje plukken en schonk een vrije gift aan Akindo vzw hiervoor. Samenwerking en verbinding, woorden en vooral daden dus. 

Een verrassing in oktober 2020 was onze nominatie als 'Duurzame Held' in het kader van duurzame gemeenten en steden. we waren met het hele gezin aanwezig bij de openingsceremonie van stad Lommel tijdens de week van Duurzaamheid. Een mooie bevestiging van onze doelstellingen; duurzame solidariteit en biodiversiteit verbeteren. Dank je wel mede burgers, om ons hiervoor even  samen met anderen in de schijnwerpers te plaatsen.